Рецензии и ревюта

Какво казват водещите имена в обществените науки, публицистиката и журналистиката за “Новата държава”.

Проф. Георги Фотев

“Четвъртата индустриална революция, наричана още дигитална, поставя началото на епоха на детериториализация. Не само тази мощна тенденция обуславя безпрецедентни трансформации на модерната (новата) държава. В късната модерност новата държава е в перманентни турбуленции. Това е предмет на „Новата държава“ на Димитър Аврамов. Много интересна и важна книга, написана с вдъхновение, с мащабен и смел аналитичен размах. Книга на тревожната политологическа мисъл. Има защо. Нека строго академичната и специализирана публика да се фокусира върху предизвикателствата. По-широката и многопланова публика ще намери отговор на въпроси, които не си е поставяла и на такива, които я интересуват живо. Книгата ще представлява интерес и за още по-широка публика, защото благодарение на държавата има политическо общество, а никой не може да остане извън него.”

Проф. Георги Фотев е Академик на Българската академия на науките и изкуствата. Чел е лекции в редица престижни университети, сред които Атинския, Московския, Станфордския, Хайделбергския университет, Висшето училище по социални науки Сенатът на Европейската академия на науките и изкуствата го избира за действителен член на академията през 1993 г. Членува и в други международни научни организации. Почетен гражданин на щата Оклахома (САЩ). Фулбрайтов професор в Университета „Дюк“ (САЩ) (1997 – 1998). Председател е на Българската социологическа асоциация. Национален програмен директор на European Values Study.

Нери Терзиева

Димитър Аврамов е написал невероятна книга – “Новата държава”. В нея са и сподавените му викове срещу популизма, и прогнозите му какво следва. Те са построени върху нещо тъй презряно днес – фактите. Разказ вдъхновен, с нула предстореност и нула притворство, вълнуващ всекиго, който е надничал в политическите лаборатории, но е бил и на площадите. Уж за държавата, книгата е за хората. Рядка компенсация в полза на хората.

Нери Терзиева е българска журналистка. Работила е като репортер, на новинарската емисия и продуцент в „По света и у нас“ като и програмен директор в Българската национална телевизия. Автор е в популярното икономическо предаване по БТ – „За един милиард“, подготвяно от екипа на Телевизионен център Пловдив. Основател и директор на Ефир 2. В периода 1996 – 2002 г. Нери Терзиева заема длъжността прессекретар на президента Петър Стоянов.

Чете лекции по медиазнание и връзки с обществеността в Пловдивския университет, а в Софийския университет – Новинарство в катедра Европеистика на Философския факултет. Също така е и в настоятелството на „Отворено общество“. Тя е автор на сценария на филма „Откраднати очи“ посветен на „възродителния процес“ в България.