Америка – обратно към Стария свят

Цялата история на американската нация може да се опише с една фраза: „стремеж към независимост от държавата и лична свобода“. Класическият американизъм е естествен човешки стремеж, който предшества конституцията на САЩ. Той е израз на волята на хората да бъдат оставени на мира да живеят максимално свободно живота си, без похлупака на държавата.

Ако има държава, произнасянето на чието име е равнозначно на „капитализъм“, това са Съединените щати. С многото си позитиви и малкото си негативи капитализмът е политическо и икономическо устройство на свободата и на възможността на хората да създават богатство при ясни правила и без опекунството или прекия контрол на държавата. Капитализмът обаче е продуктивен като икономическа система и политическа среда само в условията на максимална конкуренция и минимална намеса на правителството. Има две много опасни възможни изкривявания на капитализма. Първото е свързано с интервенция на държавата, с етатизиране на икономиката и увеличаване на обхвата на правителството. Второто е свързано с ограничаването на конкуренцията, която води до мутация в корпоративно контролирана икономика.

Закупете “Новата държава” като печатно издание или електронна книга.

Book Review

  • Suspence 9.0
  • Writing 8.0
  • Entertainment 9.5
  • Engagement 7.5
Summary
8.5 Score

There were twenty chieftains about the rostrum, and twenty swords flashed high in assent. There was no alternative. That decree was final, and so Tal Hajus drew his long-sword and advanced to meet Tars Tarkas. The combat was soon over, and, with his foot upon the neck of the dead monster, Tars Tarkas became jeddak among the Tharks.

User Rating
5 (1 Votes)